Återfallsprevention


Återfallspreventiva samtal handlar om att ge en person en djupare förståelse för processen att lämna ett missbruk och bygga upp en drogfri tillvaro. Det sker vanligtvis efter att personen har tagit del av abstinensbehandling eller har slutat
på egen hand. Samtalen inriktar sig på att uppmärksamma och bevara redan uppnådda goda resultat. Det gäller att lyfta fram och uppmärksamma de sätt som personen redan använder för att fortsätta leva drogfritt och att lära ut enkla nya sätt. 

Om personen lär sig att hushålla med sina krafter och inte tar all sin psykiska energi i anspråk
behöver anspänningen inte finnas där hela tiden. Det finns tillfällen när riskerna är mindre och när det är möjligt för personen att vila i sin drogfrihet. Det finns också tillfällen när anspänningen har en mening, när det finns skäl att höja sin vaksamhet och använda återfallspreventiva kunskaper och tekniker.

Återfallspreventiva samtal går ut på att underlätta och bevara drogfrihet. Återfallspreventiva samtal kan även användas i ett tidigare skede, för att skapa motivation till
drogfrihet, när personen är i ett aktivt missbruk och inte har bestämt sig för att sluta. Här är framför allt samtalen om stress, återhämtning och egenmakt relevanta.

Återfallsprevention innebär att främja en hållbar livsstil. För en person som varit drogberoende under lång tid innebär en hållbar livsstil dels att kunna leva i drogfrihet med allt vad det innebär men också att kunna hantera återfall. I samtalen är det centralt att vägleda personen till en livsstil som håller över tid och att hitta sätt att leva ett gott liv med sina minnen, drömmar och förhoppningar om framtiden och inte bara att härda ut.


Återfallspreventiva samtal innebär att:
öka förmågan att känna igen sina risksituationer för återfall •återhämta sig och hantera stress
bli mer medveten om konsekvenserna av att använda droger
bli bättre på att undvika risksituationerna för återfall och/eller hantera dem och
hitta alternativ till att använda droger